18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Zapečená dýně se sýrem

Název Množství a jednotka
dýně hokkaido 1 menší ks
smetana ke šlehání 400 ml
česnek 4 stroužky
sýr eidam cihla 30% 100 g
sýr Gouda 100 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)



Postup
Menší dýni hokkaido (cca 1kg) umyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semena (vyhodíme). Pokud je dýně nepěkná, odkrojíme černé části. Velkým ostrým nožem ji nakrájíme na tenké, maximálně půlcentimetrové plátky. Plátky dýně rozložíme na plech s vyšším okrajem, mírně osolíme, opepříme a lehce posypeme tymiánem. Dáme do trouby předpéct asi tak na deset minut (hlídáme, jakmile se začnou opékat okraje, zalijeme následující směsí). Mezitím si v hrníčku rozmícháme šlehačku s nastrouhaným česnekem, půl lžičkou soli a na hrubém struhadle nastrouhaným eidamem. Promícháme a nalijeme na předpečenou dýni. Poklademe větvičkami čerstvého tymiánu a pečeme dozlatova, asi 15 minut (podle velikosti dýně, může to být i déle). Jakmile omáčka zezlátne, poklademe povrch plátky goudy a zapečeme dozlatova dalších pět minut. Je to tak dobré, že to jím bez přílohy.


Další fotografie
 


RECEPTY

Losos s citronovou omáčkou

Postup: Porce lososa bez kůže osolíme, okořeníme citronovým pepřem, vložíme do pekáčku,... zobrazit recept

RECEPTY

Toskánské rizoto

Postup: Do hlubší pánve dáme máslo, drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Kyselé rybičky

Postup: Nejdříve si připravíme nálev. Svaříme vodu s cukrem, soli a kořením /tymián,... zobrazit recept

RECEPTY

Smažený kapr

Postup: Kapra naporcujeme na řízky, osolíme, potřeme utřeným česnekem a necháme alespoň... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnová polévka

Postup: Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme nastrouhat). Zalijeme 1 1/2 l... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...